Zon. 24-11-2019 Charleroi/Drogenbos

Zon. 24-11-2019 Charleroi/Drogenbos
Photographie, arme de classe (Musée de la Photographie)
Camouflage: kunst - natuur- oorlog (FeliXart Museum, Drogenbos)

-dko nodigt je uit om deel te nemen aan de studiereis naar Charleroi en Drogenbos. De uitstap gaat van start bij het Musée de la photographie in Charleroi. We brengen er een bezoek aan de tentoonstelling Photography, arme de classe. Met als vertrekpunt de fotocollectie van het Centre Pompidou, werpt deze tentoonstelling een nieuw licht op de sociale en documentaire fotografie die, begin jaren 30, in Europa ontstaan is, meer bepaald in Frankrijk en in België. Het Front Populaire en de iconen van de Spaanse Burgeroorlog vatten vandaag nog ruim het idee samen van het engagement tijdens het interbellum.

Wie zin heeft kan tijdens de middag op eigen initiatief (niet in officiële programma van de uitstap) de interessante expo in BPS 22 gaan bekijken van Teresa Margolles. Teresa Margolles is afkomstig uit Mexico. Haar werk is een reactie op het geweld dat haar land teistert en toont de hiermee gepaard gaande sociale realiteit. Het BPS 22 toont ook een tentoonstelling van Marc Buchy met als titel "Tenir à l'œil" focust op het concept van bewaking en de vele gedragingen die eraan gekoppeld zijn. De kunstenaar interesseert zich niet zozeer in "wat er te zien is" maar wel in "hoe de dingen worden gezien". Hij stelt in vraag welke plaats de geest inneemt tijdens het kijken, en vraagt zich af hoe de geest erin slaagt om een realiteit te construeren, vanuit een oogpunt dat soms vergelijkbaar is met dat van een "oogmachine" en met de gemechaniseerde visie die de huidige debatten over "het kapitalisme van bewaking" aanwakkert.

Na de lunchpauze, trekken we verder naar het FeliXart Museum in Drogenbos. Het ons zo vertrouwde camouflagepatroon kreeg vorm op hetzelfde moment dat de abstracte kunstbeweging in België aanvatte, een eeuw geleden. Optische illusies uit de natuur werden tijdens de Eerste Wereldoorlog tactisch ingezet in militaire strategieën. Ambigue beelden werden ingezet in hedendaagse kunst. Kunst - Natuur - Oorlog, een verrassende en originele combinatie die de leidraad vormt doorheen deze tentoonstelling, vol kunstwerken, natuurobjecten en militaria.

INFORMATIEMOMENT: wo 13 november, 19u00 tot 20u00 in Aula 3 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing door Frank Verlie en Stefan Wouters.

PROGRAMMA
8u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Charleroi (geen busstop voorzien onderweg)
10u00 : bezoek Musée de la photographie (gidsen zijn aangevraagd).
12u00 : middagpauze
14u30. : vertrek naar het FeliXart Museum.
17u00 : vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen (geen busstop voorzien onderweg)
ca 18u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van Kaska-dko, IBAN Nummer BE78 068-2328641-86, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Charleroi Drogenbos’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).
Het aantal tickets is beperkt! Zo snel mogelijk inschrijven is de boodschap, liefst voor 15 november.
BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan Kaska-dko de reisvoorwaarden niet garanderen.