uitstap 19 nov: Kentridge - Richter

uitstap zo 19 nov nov 2017

William Kentridge St -Janshospitaal Brugge
Gerhard Richter SMAK Gent

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een studiereis naar Brugge en Gent.
De tentoonstelling Smoke, Ashes, Fable toont monumentale kunstwerken die William Kentridge (°Johannesburg Z-Afrika, 1955) realiseerde voor St-Janshospitaal Brugge, een 850 jaar geleden gestichte zorginstelling en één van de oudst bewaarde in Europa. Opgebouwd rond de thema’s trauma, genezing en menselijke breekbaarheid is een van de blikvangers de video installatie More Sweetly Play the Dance, een hedendaagse interpretatie van de dodendans uit de middeleeuwen. De kunstenaar verwierf faam met een verbazingwekkend gediversifieerd oeuvre dat naast video installaties ook tekeningen, textielwerk, beelden en operaproducties omvat.
In het museum kom je a.h.v. een verzameling beelden, meubilair, de apotheek, kruidentuinen e.a. meer te weten over het vroegere hospitaalleven. Je ontdekt hier o.m. een zestal topwerken van Hans Memling (Brugge 15de e).
We kunnen je eveneens aanraden om in het vlakbij gelegen Groeningemuseum de tentoonstelling Pieter Pourbus en de vergeten meesters van de 16de eeuw en de belangrijkste collectie wereldwijd van Vlaamse Primitieven te bezoeken. Meer info: www.visitbruges.be
In SMAK Gent bezoeken we “de eerste museale solotentoonstelling van Gerhard Richter (°Dresden, D., 1932) in België sinds de jaren ‘70. De kunstenaar wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse hernieuwers van de schilderkunst. Zijn door experiment, twijfel en toeval gedreven werk levert telkens opnieuw het bewijs dat een schilderij niet in staat is om de realiteit weer te geven of te vervangen.” De tentoonstelling vertrekt van Richters beginwerken uit de jaren ’60 en ’70, tot en met werken van de laatste decennia en 8 nooit getoonde werken uit 2017. De presentatie heeft de ambitie om fundamentele aspecten van Richters vroegere werken te verbinden met zijn huidige artistieke praktijk. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Kunstmuseum Bonn (D.) en werd gecureerd door Martin Germann (°Herdecke, D, 1974), senior curator van SMAK.

Andere tentoonstellingen in dit museum: de groepstentoonstelling The Photographic I – Other Pictures, en een selectie voorstudies uit het Raoul De Keyser archief van de Universiteit Gent, rond de thema’s: ‘schilderij als object’, ‘poëzie’, en ‘interactie tussen schilderkunst en fotografie’. Zie: www.smak.be

INFORMATIEMOMENT: di. 7 november, 18u00 tot ca.19u00 in Aula K1.2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.

PRIJS : 35 € voor de inkom tentoonstellingen W. Kentridge en G. Richter, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
(NB: voor de cursisten Kunstexploratie is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld)

PROGRAMMA
8u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Brugge (geen busstop voorzien onderweg)
9u30 (uur onder voorbehoud) : aankomst in Brugge, vrij bezoek tentoonstellingen St-Janshospitaal en lunchmogelijkheid
.. u .. (uur te bepalen) : vertrek per bus naar SMAK Gent
.. u .. (uur te bepalen) : vrij bezoek tentoonstellingen in SMAK Gent
18u00: vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
19u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Kentridge-Richter’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan vzw Athena de reisvoorwaarden niet garanderen.