Tweedaagse studiereis naar Parijs

La Cinémathèque Française / Rodin / Claudel

vrijdag 15 – zondag 17 september 2017

La Cinémathèque Française
Met de kinderen voor de ciné-club, cinefielen voor een projectie, onderzoekers voor de bibliotheek, filmdocenten voor een pedagogische bijeenkomst, gepensioneerden voor de expositie en dan nog de bezoekers voor de permanente collectie van het museum met 40.000 films, 4.000 toestellen, 2000 kostuums, 500.000 foto’s gonst de hal als een bijenkorf...
Henri Langlois stichtte in 1936 de Cinémathèque Française met als doel films, kostuums, sets, affiches en andere filmschatten van de ondergang te behoeden. Hij was de eerste die cinema opvatte als een kunst die geconserveerd, gerestaureerd en getoond moest worden. Acht decennia later, in een modern gebouw dat zich toelegt op de 7de kunst, toont de Cinémathèque Française op een unieke wijze, door haar vele activiteiten een van de grootste filmcollecties ter wereld en is zo de ontmoetingsplaats voor cinefielen.
Het museum van de Cinematheque bezit uniek erfgoed uit de filmwereld: van de prefilm tot heden, mythische kostuums en accessoires, toverlantaarns, camera's en projectoren, setmodellen, affiches, foto's, manuscripten en andere archivaria vormen een uitzonderlijke collectie.

De Ballerina
Het gebouw van de Cinémathèque Française werd in 1993 ontworpen door Frank Gehry, de architect van het Guggenheim Museum en de Louis Vuitton Foundation in Parijs, herbergt sinds 2005 deze cinematografische collectie. De buitengevel heeft ‘twee gezichten’: recht en sober aan de straatkant, speels en grillige aan de parkkant.

Rodin
Het Musée Rodin is gelegen in Hôtel Biron (een groot 18e eeuws herenhuis gebouwd tussen 1728 en 1730. Rodin leefde en werkte hier binnen een ommuurde tuin, afgesloten van de drukte van de stad. Het huis was oorspronkelijk gebouwd voor een Parijse pruikenmaker en kwam later in handen van de katholieke kerk en daarna in die van de stad Parijs, die er een museum van maakte. In het totaal is het Rodin Museum in het bezit van een 6.600 beeldhouwwerken, Rodins volledige kunstverzameling, bestaande uit beelden, schilderijen en grafisch werk . De sculpturen zijn gemaakt uit terracotta, plaaster, brons, marmer, was, gesmolten glas en steen. De tekeningen van de hand van Rodin zijn al even fascinerend als zijn beeldhouwwerken.

Musée Camille Claudel
Een nieuw museum in Nogent-sur-Seine, waar de beeldhouwster Camille Claudel haar jeugdjaren doorbracht, heeft de grootste collectie ter wereld van werken van deze kunstenaar. Het werd dit jaar geopend om de honderdste verjaardag van de dood van Auguste Rodin te herdenken. Na de breuk met Rodin, de oude minnaar met de dichtbegroeide baard, wordt Camille gediagnosticeerd met een paranoïde dementie, en zal zij 30 jaar worden opgesloten (met dank aan de familie in het psychiatrisch ziekenhuis van Ville-Evrard, in Neuilly-sur-Marne.. Dit tot aan haar dood op 79 jaar in 1943.

Vzw Athena van KASKA DKO nodigt je uit om deel te nemen aan een tweedaagse uitstap naar Parijs. Er is accommodatie voorzien voor 40 personen. Schrijf tijdig in als je je wil verzekeren van een plaats, ten laatste 6 juli worden de inschrijvingen afgesloten.

VRIJDAG 15 september
18:30 vertrekplaats Park & Ride Blancefloer Linkeroever,
22:00 incheck Hotel Ibis Porte Bercy

ZATERDAG 16 september
12:00 La Cinémathèque Française olv Wouter Hessels (docent filmgeschiedenis Rits en KASKA) – programma volgt nog

ZONDAG 17 september
9:30 uitcheck hotel en gezamenlijk vertrek met bus naar museum RODIN
12:00 vertrek naar Nogent-sur-Seine, Musée Camille Claudel
17:00 vertrek terug naar Antwerpen, P&R Blancefloer Linkeroever.
Aankomst omstreeks middernacht.

PRIJS: 230€ voor 2 overnachtingen + toegangstickets + busrit Antwerpen – Parijs –Nogent-sur-Seine – Antwerpen + fooi chauffeur (+14€ opleg zonder studentenkaart).
Wie nog geen studentenkaart heeft, gelieve deze op te halen bij het secretariaat en de kaart mee te brengen om extra kosten te vermijden.
HOTEL: Hotel Ibis Porte Bercy, uitsluitend twin kamers met WC/douche. Het ontbijt is niet in de prijs inbegrepen
NIET VERGETEN: studentenkaart
INSCHRIJVEN TOT 6 JULI, PLAATSEN BEPERKT: onderstaande intekenstrook volledig ingevuld inleveren op het secretariaat KASKA-dko t.a.v. Gerrit Taeymans en inschrijven op de deelnemerslijst aan de balie na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-89488519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘PARIJS’ en de naam (namen) van de deelnemer(s).
Ben je geinteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in: de inschrijving wordt stopgezet zodra het maximum aantal inschrijvingen bereikt is (40 personen), uiterlijk 6 juli 2017.
REISBIJSTANDSVERZEKERING (verplicht) : heb je (eventueel via je mutualiteit) deze verzekering?