studiereis 20/10

Design van het Derde Rijk (Designmuseum Den Bosch)
Luc Tuymans, Tacita Dean, Monster Chetwynd (De Pont Tilburg)

Kaska-dko nodigt je uit om deel te nemen aan de studiereis naar ’s Hertogenbosch en Tilburg. De
uitstap gaat van start bij het Design Museum in Den Bosch. We brengen er een bezoek aan de
tentoonstelling Design in het Derde Rijk, onder leiding van plaatselijke gidsen.
Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het
Derde Rijk. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van
Leni Riefenstahl en andere belangrijke stukken uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling Design
van het Derde Rijk toont de grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.
Na een pauze, waarin U de stad kan bezoeken, eten en/of op vrije basis de tentoonstelling Van Goghs Intimi (Noord-Brabants Museum) kan bezoeken, trekken we verder naar De Pont in Tilburg.
In 1995 organiseerde museum De Pont de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel The Return heeft meegegeven. De tentoonstelling, die in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar is samengesteld, omvat een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot nu, waaronder een aantal recente werken die niet eerder te zien waren.

Tacita Dean (Canterbury, 1965) behoort, samen met kunstenaars als Gillian Wearing, Steve McQueen en Sam Taylor-Johnson, tot de generatie van Britse film- en videokunstenaars die mede
door de komst van nieuwe, digitale technieken de uitdaging aangaan om de filmische mogelijkheden en eigenschappen als het ware opnieuw te ontleden. Ook in het werk van Tacita Dean zijn verwijzingen naar de praktijk en de traditie van de film herkenbaar, terwijl zij tegelijkertijd nieuwe narratieve en associatieve mogelijkheden ontwikkelt. De Pont museum presenteert de eerste uitgebreide solotentoonstelling van Monster Chetwynd (Londen, 1973) in Nederland. De kunstenaar, voorheen bekend als Spartacus en Marvin Gaye Chetwynd, koos in 2018 de voornaam Monster, omdat ze – in haar eigen woorden – ‘plotseling deze monsterlijke blubber werd die bij een ontmoeting de mensen overspoelt.’ Chetwynd dompelt de toeschouwer onder in een uitbundig en zinnenprikkelend universum en is misschien wel de meest gerespecteerde Britse performance- en installatiekunstenaar van onze tijd.

INFORMATIEMOMENT: wo 9 oktober, 19u00 tot 20u00 in Aula 3 (gebouw Mutsaardstraat,
1ste verdieping): inleidende lezing door Frank Verlie en Stefan Wouters.
PRIJS : 35 € voor de inkomtickets, rondleiding in Design Museum, heen- en terugreis autobus. Fooi chauffeur niet inbegrepen
NB: voor de cursisten BAK (Kunstexploratie) is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
PROGRAMMA
8u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Den Bosch (geen busstop voorzien onderweg)
10u00 : bezoek Design museum Den Bosch (zie boven).
14u00. : vertrek naar De Pont in Tilburg.
17u00 : vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen (geen
busstop voorzien onderweg)
ca 18u30 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van Kaska-dko, IBAN Nummer BE78 068-2328641-86, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Den Bosch Tilburg’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel bancontact of GEPAST geld). Het aantal tickets is beperkt! Zo snel mogelijk inschrijven is de boodschap, liefst voor 1oktober.

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan Kaska-dko de reisvoorwaarden niet garanderen