Museum Kunstpalast Düsseldorf 17 juni

Daguitstap zon 17 juni 2018
Museum Kunstpalast Düsseldorf

Vzw Athena, nodigt je uit om deel te nemen aan een studiereis naar Düsseldorf
Museum Kunstpalast ligt ten noorden van het centrum van Düsseldorf, tussen de Rijn en de Hofgarten, in het cultuurcentrum Ehrenhof. In 1926 werd dit terrein door Wilhelm Kreis bebouwd voor de tentoonstelling GESOLEI (tentoonstelling voor gezondheidszorg, sociale zorg en lichamelijke oefening). Een in 1998 in het leven geroepen stichting stelde zich tot doel het verwaarloosde Kunstpalast te vernieuwen. In 2001 werd ten slotte Museum Kunstpalast geopend, met nieuwbouw van Oswald Mathias Ungers.
Museum Kunstpalast – van Rubens tot videokunst
De verzameling van Museum Kunstpalast in Düsseldorf is aantrekkelijk door haar veelzijdigheid. Aan de basis van de collectie ligt een verzameling die door keurvorst Johan Willem van de Palts, na zijn huwelijk in 1691 met Anna Maria Luisa de' Medici werd aangelegd. Het overgrote deel ervan verhuisde in 1806 naar de Alte Pinakothek in München. Enkele grote werken, zoals een paar schilderijen van Peter Paul Rubens, die toen moeilijk te vervoeren waren, bleven in Düsseldorf. De collectie werd aangevuld met werken van plaatselijke kunstenaars. Tijdens de nazitijd kocht men een aantal werken in Nederland en Frankrijk aan die na de Tweede Wereldoorlog naar hun oorspronkelijke locaties terugkeerden. In 1937 kregen ruim 900 werken het label Entartete Kunst opgeplakt en werden uit de tentoonstellingsruimtes verwijderd. De glasverzameling met meer dan 10.000 objecten presenteert de glasgeschiedenis vanaf de Klassieke Oudheid tot aan het hedendaagse atelierglas. Tot de hoogtepunten van deze collectie behoren de art-decoglazen van de Franse kunstenaar Maurice Marinot en de middeleeuwse glazen voorwerpen uit de Merovingische periode (584-641) tot de renaissance. Ook de afdeling moderne kunst heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een hoogtepunt van internationale allure en omvat schilderijen, sculpturen, objecten, grote fotowerken en videokunst van de 20ste eeuw tot de huidige tijd.

In het museum worden momenteel volgende tijdelijke tentoonstellingen gehouden,
Zwart & Wit. Van Dürer tot Eliasson.
Grijs, "de ideale kleur" - zegt Gerhard Richter. Sinds onheuglijke tijden hebben kunstenaars zich aangetrokken gevoeld tot een wereld zonder kleur. Door zich te concentreren op zwart en wit, dagen ze de kijker uit om patronen van perceptie en artistieke representaties te heroverwegen. Aan de hand van ongeveer 80 werken uit een periode van 700 jaar - wordt een overzicht gegeven van het bijzondere van zwart en wit schilderen. Hoogtepunten zijn de zwarte en witte versie van het beroemde vrouwelijk naakt "The Great Odalisque" door Ingres en de enige bekende grisaille schilderijen van Degas "Ballet repetitie op het podium." Een bijzonder hoogtepunt is de walk-in installatie "The Collector's House" van Hans op de Beeck.
Nam June Paik, Fish Flies on Sky, 1983-85/ 1995
Fish Flies on Sky is een van de belangrijkste werken van Nam June Paik (1932-2006). De "Pionier van de videokunst", die doceerde aan de kunstacademie van Düsseldorf, ontwikkelde het flikkerende, mozaïekachtige plafondwerk voor het toenmalige Kunstmuseum. Sinds 1985 is zij een publiekstrekker in de vaste collectie. De installatie, die uit drie videobanden en 88 televisiebeeldbuizen bestaat, kan - bij voorkeur liggend - worden bekeken.
Verzameling Frauke Thole
Uit de kunstverzameling van Frauke Thole, heeft het glasmuseum Hentrich 27 werken van de Tsjechische beeldhouwer Januari Fišar in bruikleen gekregen. Januari Fišar (1933-2010) studeerde in de jaren 1950 beeldhouwen aan de Academie voor Toegepaste Kunsten in Praag met Prof. Josef Wagner. Vanaf het begin van zijn artistieke carrière werkte Fišar met verschillende materialen: brons, hout, keramiek, steen maar al snel werd glas het bijna exclusieve materiaal in het werk van Jan Fišar.
1937. De actie “Ontaarde Kunst” in Düsseldorf
Van de kunstverzamelingen van de stad Düsseldorf werden in 1937 meer dan 1.000 kunstwerken geconfisceerd - alleen musea in Berlijn en Essen werden meer getroffen. Het grootste deel is verloren of vernietigd of zijn in andere collecties. Tachtig jaar na datum, werpt deze tentoonstelling een actuele blik op het onderwerp.
Het Rembrandt-experiment
Rembrandt alom bekend als schilder, werd ook beschouwd als een superster voor zijn etsen. Hij ontwierp bijna alle genres en onderwerpen in de etstechniek: portretten, landschappen, genrestaferelen en religieuze onderwerpen. Rembrandt creëerde in totaal meer dan 360 etsen, waarvan de Grafiekcollectie van het Museum Kunstpalast uit 230 bladen bestaat, meestal uit de collectie van de Kunstakademie Düsseldorf. De tentoonstelling "Het Rembrandt-experiment" heeft tot doel de relevantie van Rembrandt voor volgende generaties kunstenaars te tonen.

Beelden zonder schaduw
De presentatie van werken uit de Kemp Foundation richt zich op autonome schilderijen: ze hebben geen schaduwen omdat ze geen beeld van de wereld tonen, maar hun eigen realiteit vertegenwoordigen. Dit komt tot uiting in de vele kleurintensieve werken uit de collectie. Deze omvat werk van Nicholas Krushenick, Al Held of Winfred Gaul, Karl Otto Götz en Walter Stöhrer. Deze tentoonstelling (27 schilderijen en een sculptuur) toont de precisie en diversiteit van de collectie.
INFORMATIEMOMENT: di 12 juni 2018, 18u00-19u00. Plaats: aula K1.2. (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.
PRIJS : 40 € voor de inkom tentoonstellingen, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
(NB: voor de cursisten Kunstexploratie is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld)

PROGRAMMA
8u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Düsseldorf (korte busstop voorzien onderweg)
10u45 (uur onder voorbehoud): aankomst in Düsseldorf, vrij bezoek tentoonstellingen en lunchmogelijkheid
17u00: vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
19u45 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948- 8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Düsseldorf’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan vzw Athena de reisvoorwaarden niet garanderen.