BUDDHA AND MIND zaterdag 26 november 2016

Zaterdag 26 november 2016
BUDDHA AND MIND
Museum aan de Stroom (MAS) Antwerpen

NB: de eerder voorziene uitstap op die dag naar het Jubelpark Brussel
wordt wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld naar een latere datum (te bepalen).

DAGUITSTAP OP ZATERDAG 26 november 2016
MAS - ANTWERPEN:
BUDDHA & MIND
De tentoonstelling is gebaseerd op een topstuk uit de eigen MAS-collectie, de Sarvavid Vairocana Mandala. Dit is een unieke reeks schilderingen van minstens 300 jaar oud in kleur, stuk voor stuk kunstwerkjes.  Het is vooral het geheel dat ze zo bijzonder waardevol maakt. Nergens anders ter wereld is een gelijkaardige, volledige reeks van 54 schilderingen bewaard.  Samen vormen deze schilderingen een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos. Daarin staat de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal. De afbeeldingen tonen wat een mediteerder in gedachten opbouwt, iets dat zelden of nooit afgebeeld wordt. Deze reeks werd uitzonderlijk voor het onderricht van een Chinese prins gemaakt. In 2014 vormde de reeks het onderwerp van de tentoonstelling ‘The All‐Knowing Buddha. A Secret Guide’ in het Rubin Museum of Art in New York, gespecialiseerd in Himalaya-kunst. De bevindingen van hun experts, onder meer dat sommige delen van de schilderingen al uit de 14e eeuw stammen, staan gebundeld in een catalogus die ook hier aangeboden wordt. Een selectie bronzen beelden, thanka’s (rolschilderingen) en rituele voorwerpen verduidelijken de inhoud van de schilderingen in de expo. 

Inschrijving: gelieve U zo snel mogelijk op het secretariaat van de academie in te schrijven (beperkt aantal plaatsen met gids).

Afspraken en begeleiding: afspraak om 10.00 in de inkomhal van het MAS. De uitstap eindigt om 12.30. Er is begeleiding (gids) voorzien ter plaatse, maar het is aangeraden om ook de informatieve lezing op 22/11 om 18.00 in aula 3 niet te missen.

Prijs uitstap: 13 euro, (betalen op secretariaat).

Studenten Kunstexploratie: gratis.

Lezing Boeddhistische kunst door Frank Verlie op 22 november om 18.00 in aula 3