Amsterdam 24 maart 2019

24 Maart 2019 AMSTERDAM
Rijksmuseum: ‘Alle Rembrandts’
Stedelijk Museum: Jacqueline De Jong
+ ‘Spirits of the soil’ (Raquel Van Haver) + ‘Hybride sculptuur’ + ‘You are seeing things’ (Wagner en De Burca).

Kaska-dko nodigt je uit om deel te nemen aan de studiereis naar Amsterdam op zondag 24 maart.

De uitstap gaat van start bij het Rijksmuseum.
Om 10:30u brengen we er een bezoek aan de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts'.
De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.
Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 - 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.
‘Alle…’ is misschien overdreven –van alle 1300 etsen werden er 300 geselecteerd- maar de schilderijen en tekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum worden toch grotendeels in hun totaliteit getoond.

Om 14.00 bezoeken we het Stedelijk Museum voor de tentoonstelling ‘Pinball Wizard, The life and work of Jaqueline De Jong'.
Groot overzicht van de toonaangevende en veelzijdige kunstenaar Jacqueline de Jong. ‘Pinball Wizard’ toont de historische ontwikkeling van haar oeuvre. Hierin schakelt zij moeiteloos tussen diverse stijlen: van expressionistische schilderkunst tot nieuwe figuratie en pop art. Het werk van Jacqueline de Jong wordt gepresenteerd in combinatie met werken uit de collectie van het Stedelijk Museum. De Jong heeft geruime tijd voor het museum gewerkt en is dus zeer vertrouwd met de collectie. Dat maakt de keuzes en de combinaties extra interessant. Zij heeft de tentoonstelling zelf mee gemaakt en plaatst zichzelf op die manier in een bredere context, zowel die van het museum als die van de kunstgeschiedenis. Ook aan haar rol binnen het Situationisme, o.a. met een eigen tijdschrift, wordt de nodige aandacht besteed. Een door J. De Jong deels zelf ingesproken audioguide is beschikbaar tijdens het bezoek. Op de website van het museum is uitgebreide informatie te vinden over haar werk, het tijdschrift en het Situationisme.

Er loopt in het Stedelijk Museum momenteel ook een kleinere expo, genaamd ‘Spirits of the soil’, van de Amsterdamse kunstenares met Colombiaanse roots, Raquel Van Haver. Het gaat om monumentaal werk (schilderijen, collages, ..) over ‘de kleine mens’, zowat overal ter wereld.
Verder toont het Stedelijk Museum in ‘Hybride sculptuur’ een selectie uit haar ‘beeldhouwkunst’, aangekocht van 1990 tot vandaag.
Tenslotte worden er, onder de benaming ‘You are seeing things’, drie kortfilms gepresenteerd van het Braziliaanse duo Barbara Wagner en Benjamin De Burca. Het exotische leven van allerlei minderheden krijgt hierin, mede door de recente politieke ontwikkelingen, een bijzondere urgentie.

INFORMATIEMOMENT: wo 13 maart van 20:00 tot 21:00u in Aula 3 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing door Stefan Wouters en Frank Verlie, beiden docent kunst en cultuur Kaska-dko.

PRIJS : 60 € voor de inkomtickets, heen- en terugreis autobus. Fooi chauffeur niet inbegrepen.
NB: voor de cursisten BAK (Kunstexploratie) is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

PROGRAMMA
7:45u : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Amsterdam (geen busstop voorzien onderweg)
10:30u : aankomst in Amsterdam en bezoek aan de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ (rondleiding of audiogids) + vrij bezoek aan de vaste collectie van het gerenoveerde Rijksmuseum.
Vrije lunchpauze in Amsterdam.
14:00 : bezoek aan de tentoonstelling ‘Jaqueline De Jongh’ in het Stedelijk (audiogids) + vrij bezoek aan de andere tentoonstellingen (zie boven).
18:00u : vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen (geen busstop voorzien onderweg)
20:30u : (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van Kaska-dko, IBAN Nummer BE78 068-2328641-86, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Amsterdam’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).
Het aantal tickets is beperkt! Zo snel mogelijk inschrijven is de boodschap.

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan Kaska-dko de reisvoorwaarden niet garanderen.

(J. De Jong)