18 nov Niki de Saint Phalle - Musée Matisse

Daguitstap zo 18 nov 2018
Niki de Saint Phalle, BAM Bergen en Musée Matisse,
Le Cateau (F)

Kaska-dko nodigt je uit om deel te nemen aan de studiereis naar Bergen en naar Le Cateau-Cambrésis (F). De uitstap gaat van start bij het BAM, het museum voor Schone Kunsten van Bergen. We brengen een bezoek aan de tentoonstelling Ici tout est possible, een retrospectieve van het rijk geschakeerde oeuvre van Niki de Saint Phalle (°Neuilly-sur-Seine 1930 - San Diego 2002). Met haar performatieve ‘karabijnshootings’, haar vitale ‘Nana’s’, haar grafisch werk en de fascinerende artistieke samenwerking met haar partner Jean Tinguely, maakte de kunstenares furore in het Parijs van de jaren ‘60 en voegde zij eigen accenten toe aan het ‘Nouveau Réalisme’, een Europese variant van de Popart beweging. Enkele door de kunstenares vormgegeven Totems in het op wandelafstand van het museum gesitueerde Belfortpark tonen dat de stad Bergen in de ban is van de kunstenares. Meer informatie, zie: www.bam.mons.be

Aansluitend gaat de studiereis naar de regio Cambrai (het voormalige ‘Kamerijk’, F) waar we een bezoek brengen aan Musée Henri Matisse in Le Cateau, de geboorteplaats van de kunstenaar (°Le Cateau 1869 - Nice 1954). Dit museum, gehuisvest in het 18deeeuwse Palais Fénélon, was een initiatief van de kunstenaar zelf en groeide uit tot een van de meest belanghebbende Matisse verzamelingen vandaag. Een renovatie-verbouwing breidde het museum in 2002 uit met enkele nieuwe vleugels. Het indrukwekkende oeuvre van Matisse als centrale figuur van het fauvisme is hier te bewonderen aan de hand van sleutelwerken, documentatiemateriaal en multimedia presentaties. Ook de inspiratie die de kunstenaar putte uit de ambachtelijke weefateliers van het nabijgelegen stadje Bohain waar de kunstenaar zijn eerste twintig levensjaren doorbracht, is hier te volgen. Behalve de fauvist Henri Matisse, ontdek je in het museum geometrisch-abstract werk van de in de regio geboren kunstenaars Auguste Herbin, Geneviève Claisse en donaties van Alice Tériade, uitgever van kunstenaarsedities, zoals Jazz, het boek van Matisse over kleur en van edities van Picasso, Chagall, Miro, Rouault en andere modernen. We bevelen je aan om ook een bezoek te brengen aan de romantische tuin die zich uitstrekt achter het museum. Informatie: www.museematisse.lenord.fr

INFORMATIEMOMENT: wo 24 oktober, 19u00 tot 20u00 in Aula K1.1 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing door Kris Van Haesendonck, docent kunst en cultuur Kaska-dko.

PRIJS : 35 € voor de inkomtickets, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
NB: voor de cursisten BAK (Kunstexploratie) is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

PROGRAMMA
8u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Bergen (geen busstop voorzien onderweg)
10u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst aan BAM: vrij bezoek ‘Niki de St Phalle’ en lunchmogelijkheid
.. u .. (uur te bepalen) : vertrek naar Le Cateau-Cambrésis
.. u .. (uur te bepalen) : aankomst Musée Matisse: vrij bezoek collecties en park
18u00 : vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen (geen busstop voorzien onderweg)
ca 20u15 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van Kaska-dko, IBAN Nummer BE78 068-2328641-86, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘studiereis Bergen/LeCateau’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan Kaska-dko de reisvoorwaarden niet garanderen.