17/18-9-2016 Wilden en Nieuwe Wilden

Tweedaagse uitstap za 17 - zo 18 sep. 2016
Zwolle – Leeuwarden - Groningen ‘Wilden en Nieuwe Wilden’

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een uitstap naar Zwolle, Leeuwarden, Groningen (provincies Friesland en Drenthe, Nl.)

Onder de titels ‘Wilden’ en ‘Nieuwe Wilden’ presenteren de musea van Zwolle en Groningen een dubbeltentoonstelling van het 20ste eeuwse expressionisme in Duitsland: het eerste grote overzicht in Nederland. In Museum de Fundatie Zwolle staat het expressionisme uit het begin van de 20ste eeuw centraal. Het museum toont zo’n 100 schilderijen van o.a. Alex van Jawlensky, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, August Macke en Franz Marc. In de ‘Wolk’, de recente uitbreiding van dit museum, is de door Rob Scholte verzamelde ‘Embroidery show’ te zien, bijna 1000 borduurwerken, alom bekende afbeeldingen van schilderijen van oude meesters, naast afbeeldingen van dieren, portretten en landschappen, thematisch geordend. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl

Het Groninger Museum toont het tweede deel van de expressionisme-tentoonstelling: de ‘Nieuwe Wilden’ uit de jaren ’80 met werk van Walter Dahn, Helmut Middendorf, Ina Barfuss e.a. Dit tweede luik, samengesteld door Städel Museum Frankfurt, geeft voor het eerst een samenhangende terugblik op dit fenomeen. De museum is een postmodern statement van de toonaangevende Italiaanse architect Alessandro Mendini. Onder de titel Breekbaar goed, ontdek je een selectie Aziatisch keramiek uit één van de vier grootste collecties in Nederland, en de boeiende vaste collectie, waaronder een sleutelwerk van Pieter Paul Rubens en design van architect-vormgever Mendini. Groningen en zijn museum staan tevens bekend als de thuisbasis van drukker-kunstenaar Hendrik Nikolaas Werkman (1882-1945) en schildersvereniging ‘De Ploeg’ (1ste h. 20ste e). Meer informatie: www.groningermuseum.nl

Het Fries Museum Leeuwarden is gewijd aan de verhalen van Friesland en zijn bewoners, aan de hand van archeologische vondsten tot moderne kunst. De tentoonstelling ‘Claudy Jongstra: ancient light’ geeft een inkijk in de inspiratiebronnen en drijfveren van deze opkomende mode-ontwerpster (NL, 1963). Meer informatie: www.friesmuseum.nl

INFORMATIEMOMENT: di. 14 juni, 19u50 in Aula K1.2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing ‘Wilden en Nieuwe Wilden’ door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.

PRIJS : 140 € voor de inkomtickets musea Zwolle, Groningen, Leeuwarden; hotel met ontbijt 4-sterrenfamiliehotel in omgeving van Groningen, uitsluitend twin-kamers voor 2 personen; heen- en terugreis autobus, en fooi chauffeur.

PROGRAMMA
Dag 1: 8u00: vertrek Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Zwolle
gezamenlijk vrij bezoek aan tentoonstellingen in Zwolle en Leeuwarden
hotel in de omgeving Groningen, avond vrij

Dag 2: 9u30 (uur onder voorbehoud) : gezamenlijk vertrek naar Groningermuseum en vrij bezoek
uur te bepalen: vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Het zou praktisch zijn als je ook de naam van je roommate invult. Je inschrijving is pas definitief na je persoonlijke en volledige inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘Daguitstap Zwolle’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan vzw Athena de reisvoorwaarden niet garanderen.