Patro(o)n en Wim Ibensprijs 2012 - Edelsmeden

Mijn collega's en ikzelf nodigen jullie graag uit op de opening van de expo 'Patro(o)n'
op zaterdag 23 juni om 14u in het Zilvermuseum Sterckshof te Deurne.

De tentoonstelling Patro(o)n is een initiatief van de afdelingen juweelkunst van het deeltijds kunstonderwijs van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA), van het Instituut voor Kunst en Ambacht in Mechelen (IKA), van de Academie voor Beeldende Kunst in Etterbeek (RHoK) en van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas (SASK). Docenten Guy Claessens, Annemie De Corte, Kathleen Frisson en Jorge Manilla Naverrete zijn de gastcurators van het door het Zilvermuseum Sterckshof gepatroneerde project.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er een catalogus die te koop aangeboden wordt voor 10€

Met vriendelijke groeten,
Annemie De Corte
KASKA-DKO, Edelsmeden

***

Patro(o)n en Wim Ibensprijs 2012. Tentoonstellingen van 24 juni tot en met 24 oktober 2012
De expo 'Patro(o)n' staat stil bij dagelijkse rituelen, muzikale composities, arbeidsroutines en andere patronen. Tegelijkertijd biedt de tentoonstelling over hedendaagse juweelkunst een platform om patroondoorbrekend te kijken. Daarnaast kun je ook de laureaten voor de Wim Ibensprijs 2012 bewonderen.

Praktische info
Tijdens het weekend van 23 en 24 juni vindt niet alleen de opening van de tentoonstellingen 'Patro(o)n' en 'Wim Ibensprijs 2012' plaats, maar zijn er verschillende vernissages en opendeurdagen van de Deeltijdse Kunstopleidingen in de hogescholen KASKA (Antwerpen), RhOK (Etterbeek), IKA (Mechelen) en SASK (Sint-Niklaas).

Overzicht
· vrijdag 15 juni om 20 uur: opening laatstejaarsstudenten edelsmeden in IKA (Mechelen). Ook te bezichtigen zaterdag 16 en zondag 17 juni van 11 tot 17 uur en tijdens de opendeurdagen op 23 en 24 juni van 12 tot 18 uur.
· vrijdag 22 juni vanaf 19.30 uur: opening laatstejaarsstudente Jaqueline Schot in KASKA (Antwerpen). Ook te bezichtigen op zaterdag 23 en zondag 24 juni van 14 tot 18 uur.
· vrijdag 22 juni om 20 uur: opening eindwerk edelsmeden SASK (St-Niklaas). Ook te bezoeken tijdens de opendeurdagen zaterdag 23 en zondag 24 juni van 11 tot 18 uur.
· zaterdag 23 juni om 14 uur: opening 'Patro(o)n' en 'Wim Ibensprijs 2012' in het Zilvermuseum Sterckshof
· zaterdag 23 juni: opendeurdag RHOK (Etterbeek)

Patro(o)n

1patroon 1 beschermer … 2 beschermheer … 3 beschermheilige … 6 eigenaar van een bedrijf …

2patroon 1 papier of metalen huls met projectiel en buskruitlading … 5 cilindervormige huls met andere lading
3patroon 1 model, voorbeeld … 2 datgene waardoor men een bep. model kan nabootsen … 3 decoratieve tekening, gekenmerkt door regelmaat en herhaling …. 4 (fig.) een aantal gerangschikte of gecombineerde gegevens die inzicht geven in een situatie of een regelmatig terugkerende of voortschrijdende handeling of werking … 5 tekening op voorwerpen in de natuur

Patro(o)n brengt docenten en studenten juweelkunst, een bij uitstek individuele discipline, met elkaar in contact. De interdisciplinaire lezingen over granulatie, vouwpatronen in nieuwe materialen, patronen in textiel en behang, gedragspatronen en beeldend werk van mensen met een verstandelijke beperking en de daarop volgende discussies zorgen voor een nieuwe dynamiek. Ze stimuleren het in dialoog treden tijdens het creatieve proces. Eigen patronen en denkwijzen worden doorbroken, terwijl de passie voor hedendaagse juwelen de bindende factor is.

De docenten dompelen de studenten onder in een bad, waarbij ze leren kijken naar patronen en zin geven aan patronen en rituelen die ze leren ontdekken. Ze vormen een houvast of rode draad in de zoektocht naar een eigen verhaal en een concept voor hun artistieke creaties. Het zoeken naar en het onderzoeken van betekenissen en vormen, het experimenteren met materialen, de gevoeligheid van texturen, de grootte, zelfs de geur van ieder stuk zijn belangrijk voor het eindresultaat. Elk juweel draagt een verhaal en zorgt voor een ontmoeting tussen ideeën, plaatsen en mensen, die in de tentoonstelling met de toeschouwer gedeeld worden.

Wim Nys: wetenschappelijk assistent zilvermuseum Sterckshof